Macron, G20 Ülkelerinin İklim Değişikliğiyle Mücadelede Yetersiz Olduğunu Belirtti
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, G20 üyesi ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadelede yetersiz olduğunu belirtti.
Macron, Hindistan’ın ev sahipliğinde başkent Yeni Delhi’de düzenlenen 18. G20 Liderler Zirvesi marjlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Birkaç yıl önce G20 ülkeleri tarafından belirlenen hedeflerde ilerleme kaydedildiğini ancak bunun yoksulluk ile gezegeni özenle savunmak arasında seçim yapmak anlamına gelmemesi gerektiğini söyledi.
Macron, “Her ülkenin bir yol haritası vardır ve uluslararası toplum bunu desteklemelidir” dedi. İklim değişikliğiyle mücadeleye öncelik verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
G20 üyelerinin iklim değişikliğiyle mücadelede tatmin edici adımlar atmadığına dikkat çeken Macron, “Bu çok kolay bir açıklama ve işe yarayacak gibi görünüyor. Bazı gelişmekte olan ülkelerin sorumluluğu yalnızca iklim değişikliğine karşı sorumlu tutması kolay bir çıkış yolu. En zengin ülkeler. Avrupa olarak sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz.” dedi.
Macron, G20 üyesi bazı ülkelerin hâlâ 2045 yılına kadar petrol üretimi gündeminin bulunduğunu değerlendirerek, “Bu durum ortadayken, 2030 yılına kadar sıfır karbon hedefine ulaşılmasından bahsetmenin tutarsız olduğunu” ifade etti.
Fransa Cumhurbaşkanı, 2050 yılına kadar petrol üretimine son verilmesi çağrısında bulundu.
Rusya, Nijer krizi ve Fas depremi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in G20’de yer almamasını önemli bir adım olarak gördüklerini belirten Macron, G20 üyelerinin çoğunluğunun Ukrayna’daki savaşı ve etkilerini kınadığını ifade etti.
Macron, Nijer’le yaşanan krize de değinerek, Niamey yönetiminin Fransa’dan askerlerini çekme kararını tanımadıklarını yineledi.
Macron bir kez daha Nijer Devlet Başkanı Muhammed Bazum’un rehin tutulduğunu ve mevcut yönetimin gayri meşru olduğunu söyleyerek, Fransa’nın asker çekme sorununu ancak Bazum’un serbest bırakılması ve talep etmesi halinde görüşebileceğini belirtti.
Macron, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) Nijer’deki askeri yönetime karşı tutumunu ve aldığı kararları desteklediklerini vurguladı.
Fas’ın Marakeş’in El-Huz bölgesinde meydana gelen depreme değinen Macron, Fransa’nın yetkililerin gerekli görmesi halinde yardıma hazır olduğunu ancak şu ana kadar Rabat yönetiminden bu yönde bir talep almadıklarını ifade etti.
Macron, Fas kökenli vatandaşlara sahip olmaları nedeniyle bu depremin özellikle kendilerini ilgilendirdiğini belirterek, bu ülkeye yardım için Dünya Bankası ve IMF liderleriyle toplantılar yaptığını kaydetti.